De luxe van Stilte

Genietend van de winterzon op Lanzarote, lijkt de drukke decembermaand opeens heel lang geleden. Hoewel de kerstversiering – die hier tot 3 koningen blijft hangen – me erop wijst dat de jaarwisseling pas net is geweest. Opnieuw besef ik me wat een ander ritme, zon, rust, ruimte, stilte doet. Het maakt me blij en vermoeidheid maakt plaats voor nieuwe energie en ideeën. Ik kom in contact met een andere hotelgast, die bijna weer naar huis gaat en verzucht; “kon ik maar een beetje vakantie meenemen naar m’n werk.” Gelukkig mag ze haar eerste werkdag nog thuiswerken, zodat ze even door haar mailbox heen kan werken. “Het is toch wat,” zegt ze, “het lijkt wel of de mailbox mijn dag bepaald en meteen alle rust wegneemt. Hoe heerlijk zou het zijn als ik tussen de bedrijven door weer even een momentje aan het zwembad kan gaan zitten. Daarna weer lekker aan m’n werk, dat lijkt me nou ideaal”

We praten nog een tijdje verder door over dat zo’n ideaal plaatje helemaal niet zo ver weg hoef te zijn. In mijn werk zijn we er juist op gericht meer rust, ruimte heel praktisch een plek te geven in het leven van elke dag. En dat brengt meer geluksgevoel.

Om optimaal te kunnen functioneren heb je als mens af en toe stilte nodig.  De naar de achtergrond geraakte zondagsrust, was eigenlijk zo gek nog niet. Hoewel ik als kind, als erg saai ervaarde, kan ik nu terug verlangen naar een dagje niets. Hoe fijn is het dat ik dan gewoon kan inplannen en me niet laat leiden door wat zou moeten. Door me te ontdoen van al m’n moeten, ontmoet ik mezelf en ook anderen en daar geniet ik ontzettend van.

Heerlijk om dan ‘gewoon’ een week op Lanzarote te mogen verblijven. Bijzonder eigenlijk dat we stilte, rust, ruimte als luxe beschouwen en de nieuwste smartphone bijna een soort eerste levensbehoefte is geworden. Deze omkering gaat mij aan het hart, van uit het besef hoe helend het is om me juist van alle prikkels te ontdoen. Daarna geniet ik des te meer van alles wat bruist.

Ben jij bewust wat stilte en daarmee het uitschakelen van ruis met je doet? Wil je ontdekken hoe krachtig het is en praktisch en doelgericht aan de slag? Met mijn partners van Ictus kunnen we met het fundamentals programma veel voor jou en je team betekenen. Wil je liever persoonlijk aan de slag, let me know.

Nu alvast een eerste tip; schakel alles wat ruis veroorzaakt bewust uit. Denk aan je pop-ups in je mail en smartphone. Laat je weten wat het je brengt?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *