Over geloof enzo…


Ik wil je bekeren!

‘Het was best wel een drempel voor me’, zegt ze. ‘Het voelde meteen goed om bij jou een coachtraject te gaan volgen, maar dat je gelovig bent, dat vond ik lastig. Ik liep met gedachten rond, welke rol het zou gaan spelen en of je me wilde overtuigen. Het is de laatste afspraak, die we samen hebben en we evalueren het traject. Ze vervolgd; ‘Eerlijk gezegd heeft Jezus me niet gestoord’. Onderhuids moet ik een beetje lachen om deze woordspeling, maar gelukkig heeft mijn nieuwsgierigheid de overhand, zodat ik mijn lach kan inhouden. Ondertussen vertelt ze, dat het haar juist toen ik een keer – een Bijbelverhaal gebruikte – een andere kijk op situaties in haar leven heeft gegeven, zoals verhalen dat effect kunnen hebben. Ze vond het bijzonder dat het gevoel van gelijkwaardigheid hierin niet werd aangetast.

‘Ik merk dat jouw geloof écht is. Dat heb ik nog niet eerder zo bij mensen ervaren, maar ik vraag me toch af. Wil je mensen bekeren? Je bent er niet zo expliciet in.’ Haar vraag vind ik best confronterend, maar ik kan heel eerlijk antwoorden.’ Ik ben daar inderdaad niet expliciet in, omdat ik geloof dat dit niet zo werkt. Ik vind het wel fijn dat zij ziet dat mijn geloof écht is. Dan is mijn doel bereikt en tuurlijk hoop ik dat het aansteekt, dat is wat anders. Ik gun het iedereen, omdat het zoveel voor mij betekent.

Ze vraagt het opnieuw; ‘is dat dan niet bekeren? En wil je dat stiekem niet toch.’ Geloof is de basis onder mijn leven en coachpraktijk. Simon Sinek verteld in zijn beroemde TedTalk dat waar je in gelooft verkoopt. Dan gaat het over wat je drijft. De why van je bedrijf. En dit zie je overal terug, maar als je why het christelijk geloof is wordt het plots een ander verhaal. En dat vond ik best een worsteling. Ik hou absoluut niet van hokjes en wil mensen niet uitsluiten. Geloof heeft al veel kapot gemaakt. Toch is uitsluiting niet wat Jezus deed. Liefde sluit niet uit. Liefde past niet een hokje.

Echter als je met liefde kijkt, met oprechte aandacht en compassie naar jezelf dan is het mogelijk dat jij je gaat omkeren. Dat is wat er in coachtraject gebeurt. Je kijkt in de spiegel en wordt geconfronteerd met jezelf en hoe je in het leven staat. Je verlangt naar iets anders, maar het lukt niet. Een andere route inslaan, in plaats van steeds dezelfde vicieuze cirkel te doorlopen zou je bekeren kunnen noemen? Is het woord belangrijk? Is het Bijbels? Dat zeker en spannend is het ook, want het vraagt iets van jou om buiten je gebaande paden te treden. De vraag is of je dat durft. Is het dan bekeren?

Neem vandaag eens de tijd om je te verbeelden hoe je nabije toekomst er uit zou kunnen zijn, als je een omkering maakt. Vraag jezelf daarna af hoe sterk dat verlangen naar verandering is. Bedenk daarna welke verhalen jij jezelf vertelt, waarom dit niet mogelijk is.

Wil jij jouw verhaal herschrijven. Laat het weten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *