Wat is trauma?

Hij moet lachen om deze foto. ‘Dit is hoe ik het leven ervaar.’ Hij buldert van het lachen en ik laat het gebeuren, totdat de lach bevriest op z’n gezicht. Z’n ogen worden rood en vochtig, maar hij probeert de emotie uit alle macht tegen te houden. “Waar voel je het in je lijf?” vraag ik. Na een tijdje, begint hij te praten. “Eigenlijk vind ik het triest” zegt hij. Dat ik zo in het leven sta. Ik sta best stevig hoor, functioneer prima, maar ik voel ook steeds de bagger, een leegte ook. Nu ik bij mijn lijf kon blijven is het of ik er doorheen ben, het plek heeft. “Waarom vind je er wat van?” vraag ik. “Hij antwoord; nou het is triest dat we zo onwetend zijn met z’n allen. Dat wat we meemaken van binnen zo’n bagger kan geven, waar we ons met alle macht tegen verzetten. Als het er mag zijn, wordt het zoveel makkelijker, lichter ook. Dat voelt zeker kwetsbaar en als man leer je dat kwetsbaarheid not done is. Dat is wat ik vooral triest vind. Is dit dan trauma?” vraagt hij.

Deze vraag krijg ik wel vaker. Over het woord trauma is veel te zeggen en misschien nog wel meer verwarring.
Het woord trauma komt uit het Grieks en betekent letterlijk wond, kwetsuur of verwonding. In de wetenschappelijk literatuur is nog geen overeenstemming over wat een trauma precies is.

De associaties die velen bij trauma en/of emotionele blokkades hebben is vaak ook wisselend. Dat is toch bij misbruik of een oorlogsverleden bijvoorbeeld?

Wat is het dan wel? De problematiek van trauma zit hem voornamelijk in datgene wat nog steeds wordt vastgehouden in het lichaam. In de praktijk kan dat zich op verschillende manieren uiten. Van ernstige tot mildere problematiek.

En zijn daarnaast nogal wat verschillende definities. Diegene die ik veel tegenkom in mijn praktijk zijn de volgende twee.

✔️ Trauma is een vorm van stress die zo extreem is dat je copingmechanismen overweldigd raken. (David Treleaven, psychotherapeut)

✔️Trauma is het lichamelijke effect (met haar emotionele en geestelijke componenten) van iedere gebeurtenis — of serie van gebeurtenissen — welke ooit te onverwacht, te snel of te groot was om in betreffend moment afdoende op te kunnen reageren. (Peter Levine, grondlegger Somatic Experiencing®)

Merk jij dat er een bepaalde vorm van stress steeds terugkeert in je leven en je dat lijf daarop reageert? Loop je daardoor vast in je functioneren. Heb je steeds vaker het idee dat je richting een burn-out gaat?

Wil je graag weer lichter door het leven? Stuur dan vrijblijvend een bericht.

#brainspotting

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *